2010. július 12., hétfő

Reverse Osmosis

Az Ozmózis története

1960-ban, az űrkutatásban szükséges volt egy olyan speciális víztisztító berendezés előállítása, mely a legrosszabb folyadékból is ki tudja választani a tiszta vizet. Erre azért volt szükség, mert az űrhajósok nem vihettek magukkal az űrbe több száz liter vizet, hiszen 1 kg bármilyen anyag felvitele több millió dollárba kerül. Ezért vált szükségessé egy olyan víztisztítási eljárás kifejlesztése, amely még a vizeletből is előállítja a tiszta vizet. Ekkor fejlesztették ki az ún: Reverse Osmosist, azaz fordított ozmózis víztisztítási eljárást.

Amerikában 1980-tól terjedt el a háztartási ivóvízkezelés piacán, az ozmózistisztításon alapuló technológia.

Mi az ozmozis és a fordított ozmozis?




Az ozmózis egy spontán oldószer áramlási folyamat egy félig-áteresztő membránon keresztül. Az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé. A membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagot. Az ozmózis oka az ozmotikus nyomáskülönbség, amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre. Ozmózis akkor jön létre, amikor elválasztunk két különböző koncentrációjú oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok koncentráció különbsége, annál nagyobb az ozmotikus nyomás. A fordított ozmózis során az oldószer - pl. tiszta víz - áramlik külső nyomás hatására a féligáteresztő membránon keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból -szennyezett víz - az alacsonyabb koncentrációjú oldat felé - tisztított víz. Fordított ozmózis, RO = Reverse Osmosis

A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket. A tisztításnak ez a módja minden egyéb módszernél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből.

A fordított ozmózist legelőször a haditengerészetnél használták a sós tengervízből ivóvíz előállítására.

A 60-as években a hidegháború idején tovább fejlesztették az eljárást a vegyi, biológiai és radioaktív hadviselés esetén keletkező szennyeződések kiszűrésére.

A 70-es években műanyagipar fejlődése a membránok előállításában lehetővé tette a fordított ozmózisos víztisztítás bevezetését a háztartásokban is.

1991-ben az Öböl-háborúban az amerikai hadsereg 8000 db RO membrános készüléket használt az ivóvíz előállítására.

Az egészségügyben a magas vérnyomás kezelésben és a vesedialízis során nagyon hatékony a fordított ozmózissal tisztított víz használata.

Ma az USA-ban és az arab országokban az RO eljárással előállított ivóvizet magasabb áron lehet értékesíteni, mint az ásványvizet.

RO berendezés működési elve: Az előkezelt nyersvíz a membránházba szerelt, speciálisan felcsévélt membránok közé jut. A nagy szennyezett víz itt kettéválik az alábbi részáramra:

  • permeátum: a tiszta víz, amely a membránon átjutva, nyomását veszítve, spirál alakban a központi csövön összegyűlve szabad kifolyással távozik
  • koncentrátum: a membrán felületén palástirányban, végigszaladó szennyeződésben egyre nagyobb töménységű víz, a belépőhöz hasonló nyomáson, a membrán túloldalán távozik.

Az RO berendezés főbb részei:

  • három szűrőből álló előszűrő rendszer: (5 mikronos,5 mikronos szénelőszűrő,1mikronos,)
  • 80 GPD-s membrán (napi max. 280 liter víz kapacitással),
  • ásványi anyag visszapótló patron,
  • aktívszenes utószűrő
  • nyomásfokozó szivattyú az egyenletes víznyomás biztosítására
  • nyomáscsökkentő,
  • a szűrőegység és az elektronika esztétikus műanyag, házban elhelyezve,
  • 20literes tartály


RO víztisztító összehasonlítása az egyéb szűrési eljárásokkal.

A különböző szennyező anyagok eltávolítási hatásfoka:

Anyagok, melyeket eltüntet

Szűrő-szálas

Szűrő aktív szénnel

Fordított ozmózis

Ioncse-rélő

Desztil-lálás

UV fertőt-lenítés

Nazirium

-

-

++

++

++

-

Arzén

-

-

++

++

++

-

Kadmium

-

-

++

++

++

-

Kálium

-

-

++

++

++

-

Szulfátok

-

-

++

++

++

-

Keménység (ca)

-

-

++

++

++

-

Keménység (mr)

-

-

++

++

++

-

Nitrátok

-

-

++

++

++

-

Kloridok

-

-

++

-

++

-

Fekália bacilusok

-

-

++

-

++

++

Vírusok

-

-

++

-

++

++

Protozoa ciszták**

++

-

++

-

++

+

Organikus anyagok

-

++

++

-

+

-

THMI THE**

-

++

++

-

+

-

Klór

-

++

++

-

+

-

Mérgek

-

++

++

-

+

-

Anyag szedimentáció

++

+/-

++

-

++

-

Szín és íz

-

++

++

-

-

-

Azbeszt

++

-

++

-

++

-

Jelmagyarázat:

-

nincs hatás

+/-

részleges

+

++

kiváló


  • Az egyszerű átfolyó rendszerű szűrési technológiák a káros anyagoknak csak egy részét távolítják el.
  • A forralás csak részleges megoldást jelenthet, ugyanis ekkor sajnos csak a baktériumok pusztulnak el, a vírusok és vegyi anyagok, nehézfémek a vízben maradnak. Sőt forralást követően nagyobb koncentrációban lesz jelen a benne maradt szennyezőanyag, hiszen forraláskor víz párolog el.
  • A klórozás igaz fertőtleníti a vizet, de ugyanakkor az emberi szervezetre gyakorolt hatása nagyon káros, továbbá kellemetlen ízű és szagú lesz tőle a víz.
  • A fordított ozmózis elvén működő víztisztító egy lépésben eltávolítja a vírusokat, baktériumokat, vegyszereket, még a radioaktív részecskéket sem engedi át (minden káros anyagot képes kiszűrni: klórt, ipari szennyezőanyagokat, nitrátokat, arzént, vírusokat, baktériumokat, gyógyszerszármazékokat, hormonokat, nehézfémeket).

A te döntésed milyen vizet fogyasztasz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése